Macarons, ca 40 biskvier, 20 fyllda macarons
2 msk kakao av bra kvalitet
200 g florsocker minus 1 matsked
100 g skållad, skalad, mald och siktad mandel
120-125 g rumstempererad äggvita (ca 3 ägg)
1 nypa salt
40 g strösocker
ev röd färgpasta för att förstärka färgen något
Blanda mandelmjölet med det siktade florsockret och kakaon. Sikta även denna blandning.
Häll äggvitan i en absolut ren och torr skål. Vispa äggvitan tills den börjar skumma, tillsätt då sockret , en tesked i taget, tills äggvitan börjar forma styva toppar. Tillsätt även saltet under vispningen. Vispa tills blandningen är tjock, vit och blank.
Tillsätt ev färgpasta. Blanda ordentligt så färgen blir jämn och fin.
Blanda försiktigt ner socker- och mandelblandningen i äggvitan, smeten skall bli jämn och ganska slät, detta kan ta upp till en minut. När den är klar droppar smeten från skeden som en jämn och flytande massa.
Fyll en spritspåse ( med slät tyll, jag använder Wiltons 2 A) med smeten och spritsa ut rundlar ca 5 cm i diameter på bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Slå undersidan av plåtarna hårt i underlaget några gånger, detta för att få bort ev luftbubblor ur biskvierna.
Låt macaronerna vila 45-60 minuter, de skall få en slät och torr yta.
Grädda macaronerna i 160 graders ugnsvärme, ca 10 minuter, en plåt i taget. När de är färdiga är ovansidan frasig och undersidan torr.
Salt Kola
75 g strösocker
2 msk vatten
75 g ljust muscovadosocker
50 g osaltat smör
1 dl vispgrädde
½ tsk havssalt i flingor
Blanda socker och vatten i en liten kastrull och värm på svag värme tills sockret lösts upp. Koka upp och låt sockerlagen koka tills den har karamelliserats och blivit gyllenbrun. Tag bort från värmen och tillsätt muscovadosocker, smör och grädde. Rör om tills smör och socker smält. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt kolan sjuda ca 3-4 minuter, den skall tjockna och täcka baksidan av en sked. Tag bort från värmen och tillsätt saltet. Häll över kolan i en skål eller glasburk och låt kallna och tjockna.
Bred fyllning på hälften av biskvierna och lägg ihop dem med resterande. Låt bakverken ligga kallt innan servering.
Delicious. I say.
macarons är så himla gott!!och den där fyllningen ser så himla god ut att man bara får lust att ta en sked och äta direkt ur burken :P
SvaraRaderaVad gott det ser ut och vad fina dina macarons blev.
SvaraRaderaDe där ser oerhört trevliga ut att stoppa i mun!
SvaraRadera