Saftiga Cupcakes
1,25 dl kakao
2 dl strösocker
2 dl mjölk
125 g mjukt smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret, låt sedan svalna.
Vispa det rumsvarma smöret med resterande socker tills poröst. Vispa i ett ägg i taget. Rör till en jämn smet. Blanda de torra ingredienserna i en skål och varva mjölblandning och kakaoblandning med äggsmeten. Fyll muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 18-19 minuter.
Maräng till Hi Hat Cupcake
Räcker till ca 10-12
3 äggvitor
4,5 dl strösocker
saft av en halv citron
2 tsk vaniljsocker
Blanda äggvitor,socker och citronsaft i en rostfri bunke. Vispa tills fluffigt, ca 1 minut. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten. Vispa tills sockerkristallerna smält och smeten blir luftig och bildar spår efter vispen. Tag av bunken från vattenbadet och vispa nu tills marängen tjocknar och är sval, ca 10 minuter. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa marängen i toppar på muffinsen. Låt stelna i kylskåp.
Smält 200 g mörk choklad (70%-ig) i micron eller över vattenbad.
Rör i 3 msk olja och låt chokladen svalna.
Doppa marängtopparna i chokladen eller häll den med hjälp av en sked över marängen. Låt stelna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar