En klassisk efterrätt, len vaniljkräm med knäckigt täcke av socker...
4 portioner
6 äggulor
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 g socker
1 vaniljstång
Till knäcktäcket:
2 msk farinsocker
2 msk strösocker
Sätt ugnen på 180 grader. Skrapa ur fröna från vaniljstången med lite strösocker i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp. Låt den urskrapade vaniljstången ligga med i gräddblandningen.
Blanda äggulor med resten av sockret i en skål. Vispa lätt.
Häll över gräddblandningen och fortsätt vispa tills allt är blandat.
Smöra 4 små formar. Tag bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Ställ formarna i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills de stelnat. Tag ut formarna och låt dom kallna.
Strö strösocker och farinsocker över formarna. Den knäckiga ytan får du med hjälp av en gasbrännare eller genom att gratinera formarna i 250 grader tills de får en gyllenbrun färg, ca 10 min.
Recept från Recept.nu
Den här helt ljuvliga efterrätten tar jag också med till Månadens Sötsak! Den här månaden är temat Klassiker!
7 januari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vilken fin blogg du har och vilken god efterrätt =)
SvaraRaderaJag vill önska dig en trevlig söndag!
Tack så jättemycket! Jag önskar dig detsamma!!
SvaraRaderaSå gott och vilka underbara formar! Är det Le creuset? Ser så ut...
SvaraRaderaFormarna fick jag med när jag köpte gasbrännaren! Vet dock inte vad det är för märke. Men fina är dom!!
SvaraRadera