Matbloggstoppen

Join!

INSPIRATION!

Om tårtor, cupcakes och annat smått o gott! Ett och annat recept kommer ni också att hitta!

Cakes, cupcakes and lots of Sweets!
For you!

tartan1@live.com

















Använder Blogger.

CAKES!

CAKES!
Click!!

CUPCAKES!

MACARONS!

CAKELETS!

Etiketter

30-årstårta (1) 4th of July-cake (1) apples (1) artoo-detoo cake (1) badtunnatårta (1) barntårta (9) basset (1) beer cake (1) Bird cage cake (1) bird nest cake (1) Blixten (1) blomma (1) blomtårta (1) bokmalstårta (1) boktårta (1) bookwormcake (1) bouny bars (1) bride-to-be-cake (1) brownies (1) Brush embroidery cakes (1) Bröllopstårta (2) bär (1) café-muffins (1) cake (4) Cake balls (1) Cake pops (4) cakelets (2) cakes (58) caketopper (1) chef´s cake (1) chocolate (1) chocolate cake (2) choklad (9) chokladfudge (1) chokladmousse (1) chokladtryffel (1) chokladtårta (1) Christeningcake (3) christmas (1) christmas cake (1) citron (1) cookies (3) Creme brulee (1) crossword cake (1) Cupcakes (13) dessert (1) dessert table (3) dessertbord (4) donuts (1) dop (1) Doptårta (5) doughnuts (1) dragspel (1) Dummy cake (1) fallskärmstårta (1) fantasiblomma (1) flowerpaste (1) fotboll (1) Fransk Nougat (1) Frilly cake (1) frukt (1) fudge (1) fågelbo-tårta (1) färska hallon (1) födelsedagstårta (1) ganache (1) ginger (1) glass (1) glasscreme (1) glasyr (1) God Jul (2) godis (3) green blossom cake (1) gräddtårta (2) hallon (2) hallon-curd (1) hallonmaränger (1) hamstercake (1) Hamstertårta (1) Han Solo i carbonite tårta (1) Han Solo in carbonite cake (1) hasselnötter (1) helikoptertårta (1) Hello Kitty (2) Hi Hat Cupcake (1) hot tub cake (1) hästtårta (1) Independence Day (1) ingefära (1) inspirations- och receptbok (1) isglass (1) Italian meringue buttercream (1) italiensk marängsmörkräm (1) Jack Sparrow (1) Jack Sparrow cake (1) Jack Sparrow´s compass (1) Jack Sparrow´s hat (1) Jack Sparrowtårta (1) jordgubb marängsmörkräm (1) jordgubbar (2) jordgubbstårta (1) Jul (3) julgodis (12) julkakor (1) Julmaränger (1) jultårta (1) kaffeganache (1) kakor (1) kanel (2) karuselltårta (1) klubbor (1) knäck (1) kocktårta (2) kola (1) Konfirmationstårta (2) korsordstårta (1) Kroppefjälls IF (1) krukväxttårta (1) Kurbits (1) lakrits (2) lakritsknäck (1) lastbilstårta (1) Lego cake (1) Lego-tårta (1) Legotårta (1) lemon (1) lemoncurd (1) Lilla My-tårta (1) lime curd (1) lime- and coconut cake (1) lime- och kokostårta (1) lingon (1) Lite annorlunda bakverk (33) Macarons (11) marshmallows (1) maräng (3) Maränger (2) marängsmörkräm (1) Mascarponetårta (1) meringue (1) midsommartårta (1) minicupcakes (3) mjuk pepparkaka (1) monster-truck cake (1) Monster-trucktårta (1) muffins (1) muffins i bakplåtspapper (1) möhippetårta (1) Nalle Puh (1) nejlikor (1) nutella (1) Nyttjobb-tårta (1) Nyår (1) oreo (1) paj (1) pannacotta (1) passionsfrukt (1) Paté a Cigarette (1) Pavlovatårta (1) pepparkaka (2) Pepparkakshus (2) pepparmint (1) Petit Choux (1) Pink Lemonade (1) pioner (1) piontårta (2) Pippi Långstrump (1) Pirattårta (1) pistage (1) polkagrismaränger (1) popsicles (2) praliner (2) prinsessparty (1) prinsesstårta (1) purse cake (2) Påsk (2) påskmuffins (1) Påsktårta (1) R2D2 (1) r2d2 cake (1) radio cake (1) radiotårta (1) ranunculus (1) rapunzel cake (1) rapunzeltårta (1) raspberrie-curd (1) recept (57) Receptsamling (1) Red velvet Cake (2) resväsketårta (2) Roberts revival radio cake (1) roll cake (1) rose swirl cake (1) roses (1) rulltårta (1) saft (1) saftiga chokladcupcakes (1) saftiga chokladmuffins (1) sailingboat cake (1) salt kola (1) sea salt (1) segelbåtstårta (1) shower cake (1) Skattkistetårta (1) Sockerarbeten (38) sockerranunkler (1) sockerrosor (2) sommar (1) sommartårta (2) sphere-cakes (1) Star Wars (3) Star Wars Cake (1) Star Warstårta (1) steg-för-steg (1) strawberry cake (1) Strawberry Vanilla Cupcakes (1) studenttårta (5) styrketräningstårta (1) sugar art (1) sugar veil (1) sugarart (1) sugarpaste (2) sugarpastetårta (1) suitcase cake (2) summer cake (1) Sushi cakelets (1) sushibakelser (1) Tattoo cake (1) Tatueringstårta (2) Tittägg (1) tomato cake (1) tomattårta (1) Topsy Turvy Cake (1) traktortårta (2) trav (1) treasure chest cake (1) trillingnötter (1) tårta (2) tårtor (75) vaniljgrädde (1) vanilla cookies (1) vinsstårta (1) vintage cupcakes (1) vit choklad (2) vit kalla (1) vit tårta (2) våningstårta (2) Vårtårta (1) väsktårta (2) Weddingcake (2) white rocky road (1) winter cupcakes (1) äpplemuffins (1) öltårta (1)

Idag

Online

Denna månad

Upphovsrättslig policy
Fotografierna på denna sida är mina och får inte kopieras eller på annat sätt användas kommersiellt utan mitt tillstånd. Det är dock tillåtet att använda bilderna i t ex andra bloggar, skriv då att de kommer från Tårtan och länka tillbaka hit. Tack!































































21 september 2010

Recept

Här kommer jag att lägga mina favoritrecept. Jag har under en tid använt mig av metoden "trial and error" och de här recepten tycker jag funkar bra. En del av recepten kommer från andra bloggar, en del kommer från bakböcker, tidningar el från nätet.

TÅRTBOTTNAR

Tårtbotten, ljus
5 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form ca 23 cm i diameter. Klipp till bakplåtspapper och fäst som en krage runt formen, detta för att kakan kommer att höja sig över kanten på formen när den gräddas.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda samman de torra ingredienserna. Rör med en ballongvisp i mjölblandningen, då slipper du sikta den. Rör ner blandningen i äggsmeten. Häll i bakformen. Grädda i mitten av ugnen ca 40-45 min. Låt kakan stå i formen tills den svalnat något, lossa den sedan från formen, stjälp upp den.

Tårtbotten, choklad
225 g smör
410 g socker
3 tsk vaniljessens
4 ägg, rumsvarma
375 g mjöl
3/4 tsk bakpulver
1 3/4 tsk bikarbonat
90 g kakao
350 ml filmjölk
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör och socker. Rör i äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner filmjölken i äggblandningen. Rör till sist ner mjölblandningen. Grädda i mitten av ugnen ca 80 min.

BAKVERK

Maränger
3 äggvitor
2 dl socker
Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret till en hård smet. Vispa därefter ned resten av sockret samt ev färg och smaksättning. Spritsa ut små toppar av smeten på bakplåtspapper. Grädda i 100 graders ugnsvärme ca 1 timma el tills de släpper från papperet.

Oreo Cake Balls
1 pkt Oreo kex
ca 50 g cream cheese
Mörk choklad av bra kvalitet
Slickepinnar
ev Strössel
Krossa kexen i mortel el blender. Blanda i cream cheese tills du har en massa som du lätt kan rulla små bollar av. Graden av "kladdighet" bestämmer du själv! Ibland är kladdigt gott! Låt bollarna stelna i kylskåp en stund. Smält chokladen. Doppa pinnen i chokladen och tryck därefter i den i bollen. Låt stelna ytterligare en stund så att pinnen fastnar ordentligt i bollen. När så är fallet, rulla hela bollen i den smälta chokladen. Rulla ev i strössel.

Cookies
315 g mjöl
1/4 tsk salt
1 tsk bakpulver
150 g strösocker
170 g smör i små bitar
1 stort ägg
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa smör och socker m elvisp. Tillsätt ägg, blanda väl. Tillsätt mjölblandningen. Knåda lätt och forma till en boll. Slå in den i plastfolie och låt den ligga kylskåp minst 2 tim. Kavla ut degen på mjölat bakbord, ca 0,5 cm tjocka. Tag ut formar. grädda i ca 15 min tills ljusbruna.


DEKORATIONER

Bränt socker
1 dl socker
½ dl vatten
1 msk vit sirap
Blanda ingredienserna i en kastrull, låt koka upp. Koka tills 160 grader (bra med en godistermometer). Olja in ett bakplåtspapper. Doppa en gaffel i sockret och forma långa gyllenbruna trådar på papperet. Låt stelna, använd t ex en spatel för att lossa sockertrådarna.

FYLLNINGAR TILL TÅRTA

Aprikosgrädde
1 burk konseverade aprikoser
2 dl vispgrädde
100 g färskost
Vaniljsocker efter smak
Skär aprikoserna i "lagom" stora bitar. Vispa grädden med vaniljsockret, blanda detta med färskosten. Rör försiktigt i aprikoserna.
Räcker till ett lager i en 23-cm rund tårta.
Man kan naturligtvis byta ut aprikoserna mot annan konservrad frukt.

Hallonmousse
3 dl mixade hallon
3 dl vispgrädde
4 st gelatinblad
2 msk hett vatten
Florsocker efter smak
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, ca 7-10 min. Värm under tiden vattnet, ev i micron. Krama ur gelatinbladen och lös upp i det varma vattnet. Rör ner det lösta gelatinet i hallonen, obs rör hela tiden så det inte bildas klumpar! Vispa grädden hårt och rör försiktigt ner den i hallonpurén.
Räcker till ett lager i en 23-cm rund tårta.

Limemousse
4 dl vispgrädde
2 dl creme freiche
2 dl kvarg
1,5 dl strösocker
2 tsk rivet limeskal
4 st gelatinblad
1 dl pressad lime
Vispa creme freiche, kvarg och strösocker tills sockret löst sig. Vispa grädden. Lägg gelatinet i kallt vatten, låt ligga ca 7-8 min. Värm limesaften, krama ur gelatinet och låt smälta i den heta saften. Rör ner limeskal och limesaft i creme freicheblandningen. Rör till sist ner den vispade grädden.


Vit chokladmousse
100 g vit choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk florsocker
ev 1 msk apelsinlikör
Smält chokladen. Vispa grädden. Vispa äggulorna och florsockret, vänd ner i grädden. Rör ner den smälta chokladen. Kyl.






Hallonkompott
500 g hallon
150 g socker
citronskal av en citron
3 gelatinblad
Blötlägg gelatinbladen. Koka hallon, socker och citronskal några minuter. Rör i gelatinbladen i den varma hallonröran. Klä en springform med färskfolie. Häll hallonröran i formen och ställ den i frysen i några timmar. Ta sedan fram formen och lösgör hallonen när tårtan ska fyllas. 



Chokladkräm
1 dl socker
1 dl kakao av god kvalitet
3 dl grädde
ev smaksättning t ex likör
Rör ihop socker och kakao, häll på grädden och ev smaksättning och rör ihop. Ställ i kylskåp 30 min. Vispa fluffigt.

Fluff på godis el choklad
3 dl grädde
180 g chokladgodis ex v Dajm, Polly.
Använder man godis innehållande gelatin t ex gelehallon används 60-80 g.
Smält godiset i grädden i en kastrull, obs får inte koka. Rör ofta! Låt blandningen svalna i kylskåp gärna över natten. Vispa den kylda blandningen till fluffig konsistens.

Chokladganache
150 g choklad ( jag kan rekommendera mörk choklad med passionfrukt, den är jättegod!)
1 dl grädde
Hetta upp grädden tills nästan kokande. Häll den över chokladen och rör tills blandningen är slät.

FYLLNINGAR TILL MACARONS

Hallonsmörcreme
100 g mjukt smör
2 dl florsocker
1 st äggula
2 msk hallonsylt av god kvalitet
ev lite vaniljsocker
Vispa smör och florsocker vitt och pösigt. Vispa ner äggulan. Rör i sylten. Låt ev stå i kylskåp en stund.
Hallonen kan bytas ut till blåbär eller andra bär!

Citronkräm
50 g florsocker
50 g lemoncurd
150 g mjukt smör
150 g färskost
2 citroner, det gula av skalet.
Vispa ihop ingredienserna. Klart!

Smörkräm
250 g mjukt smör
500 g florsocker
2 tsk kokande vatten
Valfri smaksättning
Vispa smöret fluffigt, tillsätt sockret lite i taget under vispning. Tillsätt vattnet och ev smaksättning.
Vispa smöret flufigt, tillsätt sockret lite i taget under vispning.

Hallon- och vitchokladcreme
125 g vit choklad
50 g frysta hallon
2 msk grädde
ev röd färg
Hacka chokladen. Mixa hallonen. Koka upp purén med grädden. Dra kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör tills chokladen smält. Ställs ev kallt i kylsåp innan spritsningen.

JULGODIS

Snöbollar
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
Mintessens
Florsocker och vaniljsocker att rulla bollarna i.
Värm grädden och ta kastrullen från spisen. Lägg i chokladen och låt den smälta. Smaksätt med 1-2 drp mintessens. Låt svalna och ställ i kylskåp över natten.
Skeda upp chokladen och forma till små bollar, rulla i vanilj- och florsockerblandningen. Förvara svalt.

FROSTING

Mascarponefrosting
250 g mascarponeost
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1,25 dl grädde
Vispa ihop mascarponeost, florsocker och vaniljsocker tills det är krämigt. Tillsätt grädden och vispa på hög hastighet tills frostingen blir fast och fluffig.

Swiss Meringe Buttercream

4 äggvitor, rumstempererade
340 g strösocker
500 g osaltat rumstempererat smör

Rör ihop äggvitor och strösocker och värm under omrörning över ett vattenbad tills sockerkristallerna smält. Vispa sedan sockerlagen tills du fått en fast maräng, fortsätt vispa tills marängen svalnat, 10-15 minuter. Tillsätt smöret i klickar under vispning på låg hastighet, öka därefter hastigheten och vispa tills krämen är slät och mjuk. Vispa i ev smaksättning, ex v vaniljsocker, likör, essenser.

Fluffy Vanilla Frosting

1½ cup osaltat rumstempererat smör
4 cups florsocker, siktat
½ msk äkta vaniljextrakt
Vispa smöret på medel till hög hastighet  i ca 2 minuter. Sänk till medelhastighet och tillsätt florsockret, ½ cup i taget, vispa mellan varje gång. Skrapa ner från kanterna vid behov. Vispa på hög hastighet i ca 10 sekunder varannan gång du tillsätter florsockret, detta gör att frostingen blir luftig. Detta tar ca 5 minuter. Frostingen skall bli vit och fluffig. Tillsätt vaniljen och vispa tills frostingen är mjuk och len.
Kan förvaras i kylskåp i lufttät förpackning upp till 10 dagar. Ta fram den i god tid före användandet, låt bli rumstempererad och vispa på låg hastighet ca  5 minuter.

1 kommentar: